focus ntv

Franse regering breidt gebruik gezondheidspas uit: wat betekent dit voor jouw vakantie in Frankrijk?

13-07-2021
Focus ntv,

De Franse regering heeft beslist om de pass sanitaire of gezondheidspas uit te breiden, om een nieuwe toename van het aantal coronabesmettingen te voorkomen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de Fransen die een stapje in de wereld willen zetten, maar ook voor buitenlandse toeristen die in Frankrijk op café en restaurant willen gaan, de Eiffeltoren of een museum willen bezoeken of naar Disneyland Parijs willen. Wat houdt die pas in en waar zal je hem moeten tonen? Dit is wat we al weten.
De Franse gezondheidspas bestaat al een dikke maand. Op dit moment moet je die enkel tonen op plaatsen waar meer dan 1.000 mensen (kunnen) samenkomen. De Franse president Emmanuel Macron kondigde gisteravond echter aandat het gebruik van de pas binnenkort uitgebreid zal worden. Je zal hem dan op veel meer plaatsen moeten tonen om toegang te krijgen. 

Wat, waar en vanaf wanneer?

De gezondheidspas is een toegangspasje dat bewijst dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, ofwel recent een negatieve coronatest hebt afgelegd, ofwel immuun bent doordat je al covid hebt gehad. De pas werkt met een QR-code (digitaal of op papier) en is nodig voor iedereen vanaf 12 jaar. (De huidige pas is nog verplicht vanaf 11 jaar, maar zodra de uitbreiding van kracht is, is de pas verplicht vanaf 12 jaar.)

Wie al gevaccineerd is, kan het bewijs daarvan pas 2 weken na het tweede vaccin gebruiken of 4 weken in geval van het vaccin van Johnson & Johnson, waarbij maar 1 prik nodig is.

De negatieve coronatest (PCR of sneltest) mag niet ouder zijn dan 48 uur. Als je Frankrijk binnenkomt, is dat 72 uur. Wie al covid gehad heeft en dus antistoffen heeft, moet daarvan een bewijs kunnen voorleggen dat ouder is dan 11 dagen en niet ouder is dan 6 maanden.

De uitbreiding die Macron heeft aangekondigd, gebeurt in twee fases. Vanaf 21 juli zal je hem moeten tonen in de hele culturele sector en op "vrijetijdsplaatsen" waar meer dan 50 mensen (kunnen) samenkomen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over musea, de cinema, attractieparken als Disneyland Parijs, ...

Vanaf 1 augustus zal je de pas op heel veel plaatsen in het openbare leven moeten kunnen voorleggen: in cafés en restaurants (ook als je enkel op het terras zit!), in winkelcentra, ziekenhuizen, woonzorgcentra, in vliegtuigen, op treinen en langeafstandsbussen zoals Flixbus. In het gewone openbaar vervoer zoals de metro is hij niet verplicht.

Ook wie een bezoekje plant aan de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, het kasteel van Versailles of andere bezienswaardigheden, zal de pas moeten tonen. Op campings en in hotels is de pas voorzover we weten niet verplicht, maar wel eenmaal je het restaurant of de eetzaal betreedt.

De verplichting geldt overigens niet alleen voor klanten of bezoekers, maar ook voor al wie op die plaatsen werkt. Andere plaatsen kunnen er in de loop van de komende weken of maanden nog bijkomen, aldus de Franse regering.

Ook voor toeristen?

De Franse overheid is voorlopig vrij karig met informatie over wat de uitbreiding betekent voor buitenlandse toeristen. Op de website van de Franse overheid staat echter te lezen dat de nu al bestaande pass sanitaireook voor toeristen geldt. "Buitenlandse toeristen moeten ook voldoen aan de verplichting van een pas op de plaatsen waar deze van kracht is."

Ga er dus maar vanuit dat ook Belgen die in Frankrijk op vakantie zijn, zich aan de nieuwe regels zullen moeten houden.

Europese én Franse pas?

Om naar Frankrijk te reizen, heb je sowieso al een pas nodig die bewijst dat je gevaccineerd bent, een negatieve test hebt afgelegd of antistoffen hebt, het zogenoemde Europese coronacertificaat dat je via CovidSafe.be kunt downloaden.

Moet je daar bovenop dan nog eens de Franse pas hebben om in Frankrijk op café of restaurant te gaan? Neen, gelukkig niet. De Europese pas is door het Franse controlesysteem perfect te lezen en volstaat dus.

Waar kan ik me laten testen en zijn de testen gratis?

Wie volledig gevaccineerd is, zal met de pas in de hand vrij soepel in Frankrijk kunnen gaan en staan waar ie wil. Wie nog niet volledig gevaccineerd is en geen antistoffenbewijs heeft, zal zich echter om de 48 uur moeten laten testen om zonder problemen op café en restaurant te kunnen gaan, een museum of een pretpark te bezoeken.

Vooral voor een gezin met tieners wordt dat een heel gedoe, want heel veel jongeren in ons land zijn nog niet gevaccineerd. (Mogelijk komt er voor jongeren toch nog een uitzondering, of worden de regels iets soepeler.) Het goede nieuws is dat je je op veel plaatsen in Frankrijk snel en eenvoudig kunt laten testen. Dat kan bijvoorbeeld in apotheken of in speciaal daarvoor opgerichte tentjes.

Verwacht wordt dat de testcapaciteit de komende weken ook zal worden uitgebreid. Op sommige plaatsen zijn nu al tijdelijke testtentjes opgericht, bijvoorbeeld aan een nachtclub. Mogelijk wordt dat de komende weken op meer plaatsen toegepast, maar dat moet nog blijken.

Het slechte nieuws is dat de testen sinds vorige week betalend zijn voor buitenlandse toeristen. Voor een PCR-test betaal je ongeveer 44 euro, voor een sneltest betaal je 29 euro.

Fransen kunnen zich nu nog gratis laten testen, maar ook zij zullen vanaf de herfst (begin oktober) moeten betalen. Op die manier wil de Franse regering de eigen bevolking aansporen om zich te laten vaccineren.

Wie controleert?

Wie al die gezondheidspasjes zal controleren, is nog niet helemaal duidelijk. Uitbaters van horecazaken allicht, trein- en buscontroleurs of -bestuurders, enzovoort. Al staan velen onder hen daar niet voor te springen. Het is niet aan ons om politieagent te spelen, is een veel genoteerde verzuchting in de Franse media. 

© 2021 focus ntv

gebruikt geen cookies! 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin